dimarts, 3 d’agost del 2010

02.08.2010 [Amanesieron bién]?

“Amanecieron bien?” “Que has hecho?” “Como les va” “Estuvieron amañaos?” són expresions que aquests dies ja s’han tornat familiars. La majoria no requereix resposta, son fòrmules de salutació o de bon dia. Només cal que hi afegiu una lleu cantarella amb final ascendent  i ja ho tindreu tot!
Avui dilluns ha començat el dia tristoi ja que hi havia una previsió de part d’un parell d’ovelles i les cries no han superat  la naixença. A més de la decepció emocional també s’hi suma el fre econòmic per la granja que representa la seva mort  (3 o 4 milions de pesos!).

Tot el matí el dediquem a preparar una presentació  multimèdia amb fotografies de les noves instal·lacions de les ovelles i les noves feixes  on s’hi està començant  a cultivar “moringa” (serà el futur menjar de pasturatge del bestiar).  Aquestes fotos es mostraran a la reunió que tenen el dia dimarts 3 els responsables de la Fundació Nuestra Señora de Chiquinquirá, de la cual forma part  Mn. Sebastiá i Miravalle.
Per la tarda ens trobem amb Alejandro, estudiant de veterinaria, que per acabar els seus estudis ha de fer la “pasantia” (un tipus de pràctiques).Pasarà uns 3 mesos a Miravalle.  Ell és de Sant Andrés, una illa a 150 km.  A l’est de Nicaragua i a 800 km. Al nord oest de Colòmbia. Un altres paradís (segons ens expliquen): hi ha el mar de 7 colors, camines pel mar i veus clarament els teus peus, illa d’origen coral·lí, ... bé, tot allò que es veu molts cops per la tele com a prototip de platja caribenya? Doncs el mateix però sense televisió.

Després de sopar (allà les 20h.) tot llegint una revista on hi ha “reportado” un article sobre APS (Aprenentatge Servei) sorgeixen els vincles entre el que explica l’article i gran part de la feina per fer aquí.
L’APRENTATGE SERVEI   es caracteritza per APRENDRE FENT: Accions que trenquen barreres, donen  lloc a la reflexió, permeten analitzar i prendre consciència de la realitat. Es vincula  a la percepció d’una necessitat sobre la que es pot intervenir i introduïr millores. Prenent una definició genèrica de Mariona Graell Martín (Membre del Grup d’Investigació d’Educació Moral – GRAEM de la Universitat de Barcelona) sobre el que és APS podríem dir que: és una activitat educativa  que combina processos d’aprenentatge  i de servei a la comunitat en un sol projecte ben articulat en el que els participants aprenen treballant en necessitats reals de l’entorn amb la finalitat de millorar-lo.
Què en penses?
_________________________________________

"Amanecieron bien?" "Que has Hecho?" "Como les" "Estuvieron amañaos?" Son expresiones que estos días ya se han vuelto familiares. La mayoría no requiere respuesta, son fórmulas de saludo o de buenos días. Sólo hay que añadir una leve cantinela con final ascendente y ya lo tienes todo! Hoy lunes ha empezado el día tristón ya que había una previsión de parte de un par de ovejas y las crías no han superado el nacimiento. Además de la decepción emocional también se suma el freno económico para la granja que representa su muerte (3 o 4 millones de pesos!). Toda la mañana lo dedicamos a preparar una presentación multimedia con fotografías de las nuevas instalaciones de las ovejas y las nuevas terrazas donde se está empezando a cultivar "Moringa" (será el futuro comida de pastoreo del ganado). Estas fotos se mostrarán en la reunión que tienen el día martes 3 los responsables de la Fundación Nuestra Señora de Chiquinquirá, de la cual forma parte Mn. Sebastiá y Miravalle. Por la tarde nos encontramos con Alejandro, estudiante de veterinaria, que para terminar sus estudios debe hacer la "pasando" (un tipo de prácticas). Pasará unos 3 meses en Miravalle. Él es de San Andrés, una isla a 150 km. Al este de Nicaragua y a 800 km. Al noroeste de Colombia. Un otros paraíso (según nos cuentan): está el mar de 7 colores, caminas por el mar y ves claramente tus pies, isla de origen coralino, ... bien, todo lo que se ve muchas veces por la tele como prototipo de playa caribeña? Pues lo mismo pero sin televisión. Después de cenar (allí las 20h.) Leyendo una revista donde hay "reportada" un artículo sobre APS (Aprendizaje Servicio) surgen los vínculos entre lo que explica el artículo y gran parte del trabajo por hacer aquí. El Aprendizaje SERVICIO se caracteriza por APRENDER HACIENDO: Acciones que rompen barreras, dan lugar a la reflexión, permiten analizar y tomar conciencia de la realidad. Se vincula a la percepción de una necesidad sobre la que se puede intervenir e introducir mejoras. Tomando una definición genérica de Mariona Graell Martín (Miembro del Grupo de Investigación de Educación Moral - GRAEM de la Universidad de Barcelona) sobre lo que es APS podríamos decir que: es una actividad educativa que combina procesos de aprendizaje y de servicio a la comunidad en un solo proyecto bien articulado en el que los participantes aprenden trabajando en necesidades reales del entorno con el fin de mejorarlo. ¿Qué piensas?  

________________________________

"Good morning found?" "That you have done?" How did the "Estuvieron amañaos?" Are expressions that have become familiar since those days. Most do not require entry, are formulas of greeting or good day. Just add it end with a slight upward Cantarella already have everything! Today Monday began the sad day because there was a provision of part of a couple of sheep and calves have survived the birth. Besides the emotional disappointment also adds to the curb economic farm that represents his death (3 or 4 million pesos!). We spent the whole morning to prepare a multimedia presentation with photos of new facilities and new sheep terraces where you're starting to grow "moringa" (food will be the future of cattle grazing). These photos are displayed at the meeting on Tuesday with three makers of Our Lady of Chiquinquira Foundation, which is part of Fr. Miravalle and Sebastian. In the afternoon we meet Alejandro, veterinary student who has completed his studies by making "going on" (a type of practice). Miravalle pass about 3 months. He is from San Andres, an island 150 km. To the east of Nicaragua and 800 km. North west of Colombia. One other paradise (as we explain): There are seven colors of the sea, walk by the sea and clearly see your feet, original coral island lens, ... well, everything that is often on TV as a prototype of Caribbean beach? Well the same but without television. After dinner (there 20h.) Even reading a magazine where there are "reported" an article on APS (Service Learning) emerge that explains the link between the article and much of the work to be done here. The APRENTATGE services are characterized by learning by doing: Actions that break barriers, give rise to reflection, awareness and allow the analysis of reality. Links to the perception of a need on which they can intervene and make improvements. Taking a generic definition of Mariona Graell Martin (Member of the Research Group of Moral Education - GRAEM University of Barcelona) on the APS is that we could say: it is an educational activity that combines service and learning processes in community well-articulated in a single project in which participants learn the real needs of the working environment in order to improve it.
What do you think?

2 comentaris:

  1. A mi tots els matins em deien "Como amaneció?", són formules de cortesia però que acompanyen el despertar amb un somriure. Sobre San Andrés, és cert que el mar té un munt de colors i que només amb ulleres i tub pots fer una aproximació impressionant a la fauna submarina de la zona-
    Petons

    ResponElimina
  2. A partir d'ara cada matí et diré "Como amaneció?" Je,je,je...

    ResponElimina